Mumbai (Foro Social Mundial 2004)
Una ressenya del llibre ‘Mumbai (Foro Social Mundial 2004)’
Anna M. Guarch | Revolta Global
La celebració del Fòrum Social Mundial (FSM) ha esdevingut una cita ineludible dels moviments socials a escala internacional. Milers de persones assisteixen anualment a un esdeveniment que any rere any compta amb més participants i que s’ha convertit en una referència política, social i mediàtica a escala global. La darrera edició a Mumbai va significar un pas endavant en l’experiència dels Fòrums Socials al celebrar-se per primera vegada fora de Porto Alegre i, malgrat aquest canvi d’escenari, ser tot un èxit de mobilització. Amb aquesta 4a edició, el Fòrum va ampliar la participació a col.lectius i moviments asiàtics; va centrar l’atenció en els exclosos del planeta (dones, dalits (intocables), joves), que fins aleshores havien restat a l’ombra del FSM; i va comptar amb un caràcter mobilitzador, on les accions de protesta van prevaldre per sobre els debats i les conferències.
Amb el llibre “Mumbai (Foro Social Mundial 2004)”, es fa un balanç del què ha significat la celebració del 4t FSM a Mumbai i s’apunta cap a les perspectives de futur i als reptes que enfronta aquest moviment de moviments. La publicació s’estructura en dues parts: Una primera de balanç, on es contesta a preguntes com ¿què ha significat aquest canvi d’escenari?, ¿com ho han viscut els col.lectius indis?, ¿quins han estat els protagonistes?, ¿quins debats s’han portat a terme?… I una segona part de perspectives, on es plantegen els reptes que ha d’enfrontar el FSM i l’Assemblea de Moviments Socials; els debats i les discussions que s’estan portant a terme; la necessitat d’aconseguir victòries concretes i sobre la democratització del procés.
El llibre agrupa articles d’Esther Vivas, Immanuel Wallerstein, Allex Callinicos, PK Murthy, Julia Ruíz di Giovanni, Dita Sari, Dave Sanders, Brian Ashley, Mary Louise Malig, Josep Maria Antentas, Raúl Zibechi, Vandana Shiva, Paul Nicholson, Josu Egireun, Éric Toussaint, Arundhati Roy i Christophe Aguiton. Tots ells integrants d’aquest moviment de resistències (membres de la Marxa Mundial de Dones, Vía Campesina, sindicalistes del sud, moviment per l’abolició del deute extern, moviment antiguerra, entre d’altres), alguns més coneguts i d’altres menys, però tots amb un paper important en la definició i construcció d’aquest procés. La selecció recull textos que representen la pluralitat d’opinions, a vegades contradictòries, dels sectors més militants i combatius que participen en el FSM.
Apunts
L’article conjunt de Paul Nicholson i Josu Egireun posa sobre la taula la necessitat de reflexionar sobre el propi FSM i la seva relació amb els moviments socials. Pels autors, hi ha tres elements centrals de cara al futur del Fòrum: la seva estructura organitzativa; la periodicitat i el paper del Consell Internacional. En una perspectiva més general, Nicholson i Egireun posen l’èmfasi en apostar per l’Assemblea de Moviments Socials, que es desenvolupa durant el mateix Fòrum: “No hi ha dubte que el reforçament d’aquesta Assemblea (…) i el trasllat dels nostres compromisos a escala global, als àmbits locals i quotidians són la millor garantia per mantenir el Fòrum en una bona direcció”.
Wallerstein senyala, en el seu article, que el trasllat del Fòrum de Brasil a l’Índia va significar un “gran pas endavant en el seu enfortiment”, un “èxit espectacular” i el fet que per primera vegada a l’Índia un ampli ventall de tendències polítiques treballessin de forma conjunta.
Éric Toussaint centra el seu article en avaluar els elements de crisis del sistema i apuntar cap a les perspectives del moviment de cara al 5è FSM que tindrà lloc a Porto Alegre. Toussaint coincideix amb d’altres autors del llibre en apostar per la necessitat de reformar l’organització del FSM i el seu Consell Internacional i en buscar la consolidació de l’acció col.lectiva i no limitar-se als intercanvis i a les discussions.
En definitiva, “Mumbai (Foro Social Mundial 2004)” és un llibre que situa al lector en el moment actual de definició del FSM. ¿Què ha significat Mumbai en el procés de construcció dels Fòrums Socials i quins són els reptes de futur que el Fòrum i el moviment tenen per endavant? Són dues de les preguntes centrals a les que els diferents autors donen resposta en els 15 articles que integren la publicació.
Ressenya publicada a la revista de Revolta Global, estiu 2004.
Entry filed under: 12 | Mumbai (Foro Social Mundial 2004). Tags: fòrum social mundial.