Nyeleni 2007, Fòrum per la Sobirania Alimentària, a punt de començar
Esther Vivas | Xarxa de Consum Solidari
Els preparatius per a l’obertura de Nyeleni 2007-Fòrum per la Sobirania Alimentària estan a punt. Més de 500 delegats d’organitzacions camperoles, de dones, d’indígenes, de pescadors i de pastors de tots els continents està previst que participin en l’esdeveniment, que tindrà lloc del 23 al 27 de febrer a Selingue, una poblacion rural de Mali a 140km de la capital Bamako.
La conferència de premsa per presentar el Fòrum als mitjans de comunicació locals i regionals s’ha celebrat aquest matí, 21 de febrer, amb la presència de representants de moviments socials camperols i de dones d’àmbit regional i internacional.
Alberto Gómez, dirigent de l’organització camperola mexicana UNORCA i membre de la Comissió de Coordinació Internacional de Vía Campesina, ha presentat els objectius polítics del Fòrum: la creació d’estratègies comunes en la lluita pel dret a la sobirania alimentària. Una lluita que, com assenyalava Gómez, passa per defensar l’agricultura camperola i enfrontar-se a l’agricultura exportadora i industrialitzada de les empreses multinacionals.
Segons Gómez:, “per aconseguir la sobirania alimentària és fonamental la promoció de polítiques públiques que fomentin l’agricultura camperola i familiar i que lluitin contra l’exclusió social”.
La directora d’Amics de la Terra de Swazilàndia, Thili Makama, ha assenyalat que Nyeleni 2007-Fòrum per la Sobirania Alimentària és un procés, una oportunitat perquè organitzacions de dones, de camperols i de pescadors debatin i estableixin estratègies de treball en pro de la sobirania alimentària.
Makama ha explicat els set eixos temàtics en els quals es basarà el Fòrum i ha assenyalat que l’element més important en tots ells serà “el control local dels recursos, el qual determinarà la sobirania alimentària”.
El dia, 22, just abans de l’inici del Fòrum, se celebrarà a Selingue una trobada de dones coordinada per la Marxa Mundial de Dones amb l’objectiu de discutir estratègies comunes i aportacions pròpies a favor de la sobirania alimentària.
Nana Aicha Cisse, coordinadora de la Marxa Mundial de Dones i secretària de la CAFO, coordinació d’organitzacions feministes malianes, ha presentat aquesta jornada fent èmfasi en la necessitat d’articular la lluita i la defensa dels recursos naturals (llavors, terra, aigua) com a patrimoni de la humanitat.
Finalment, el coordinador de ROPPA, la xarxa d’ organitzacions camperoles d’Àfrica de l’Oest, Magha Mohamoud, ha apuntat les Polítiques d’Ajust Estructural, impulsades pel BM i l’FMI, com a principals responsables de la dependència alimentària dels països de la regió i causants del desmantellament dels serveis bàsics i la seva privatització. Mohamud ha defensat la capacitat alimentària dels països del Sud per abastar les seves poblacions.
Esther Vivas participa al Fòrum per la Sobirania Alimentària a Malí del 23 al 27 de febrer.
Entry filed under: web. Tags: fòrum internacinal per la sobirania alimentària-nyeleni, sobirania alimentària.