Dones i camperols en lluita per la sobirania alimentària

23/02/2007 at 11:22

Esther Vivas i Xavier Montagut | Xarxa de Consum Solidari

23 de febrer.- Selingue, un petit poblet malià prop de la frontera amb Guinea, acull des d’aquest 23 de febrer fins al 27, el Fòrum per la Sobirania Alimentària-Nyleni 2007. Una trobada organitzada per Vía Campesina, la Marxa Mundial de Dones, Amics de la Terra i altres organitzacions de pescadors, pastors i consumidors. Un esdeveniment organitzat en un dels països més pobres d’Àfrica, Mali, així com en el camp amb l’objectiu de poder debatre sobre l’agricultura  i l’alimentacion en un marc rural i trobant una coherència entre les propostes per portar a terme la sobirania alimentària i els mitjans reals per aconseguir-la.

Com explicava Paul Nicholson, de Vía Campesina, en el marc de l’obertura de l’esdeveniment, el Fòrum per la Sobirania Alimentària-Nyleni 2007 té tres objectius principals: debatre que s’entén per sobirania alimentària per part dels diferents col·lectius reunits a Selingue; enfortir aliances i generar diàleg al voltant d’aquest tema entre diferents sectors i països; i construir estratègies comunes per a l’acció entre l’ampli ventall de moviments presents.

Paul Nicholson ha fet especial èmfasis en assenyalar que aquest no és un fòrum social a l’ús sinó que compta amb una metodologia diferent, els delegats han estat convidats expressament a participar i es compta amb objectius i estratègies concretes amb una visió a llarg termini.

Els delegats treballaran sobre la base de set eixos temàtics (comerç internacional i mercats locals; tecnologia; accés als recursos naturals; dret a la terra; models de producció; entre d’altres). L’agenda d’acció i la declaració final serà aprovada pels diferents sectors que participen en el fòrum: camperols, pescadors, pastors, consumidors, indígenes i pastors.

Les dones prenen la paraula

El dia anterior a l’inici del fòrum, el 22, es va celebrar en el mateix recinte una trobada de dones, dinamitzat per la Marxa Mundial de Dones, amb dos objectius específics: posar en comú les opinions de les dones sobre la sobirania alimentària i establir aportacions conjuntes al Fòrum de Nyleni 2007. Les dones reunides van reclamar el mite de Nyeleni, una dona camperola maliana que va lluitar per afirmar-se com a dona en un entorn desfavorable.

Delegades de Corea, Mali, Swazilàndia, Filipines, França i de molts altres països van prendre la paraula per assenyalar al capitalisme com a responsable de les violacions dels drets de les dones. Com apuntava Miram Nobre, de la Marxa Mundial de Dones: «Les dones són les encarregades d’assegurar l’aigua el menjar, el foc a la llar… una sèrie de treballs invisibles que el capitalisme encara fa més difícil portar a terme».

Crònica d’Esther Vivas i Xavier Montagut des de Mali.

Entry filed under: web. Tags: , .

Nyeleni 2007, Foro por la Soberania Alimentaria, a punto de marcha Mujeres y campesinos en lucha por la soberania alimentaria


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: