Un pas més en la lluita per la sobirania alimentària

27/02/2007 at 11:54

Esther Vivas i Xavier Montagut | Xarxa de Consum Solidari

El Fòrum per la Sobirania Alimentària arriba al seu punt final. Després de cinc dies d’intensos debats i reunions al camp  de Selingue (Mali),  camperols, pescadors, dones, pastors i consumidors han aprovat una declaració final on presenten un conjunt de demandes concretes en la lluita per la sobirania alimentària, les estratègies de treball per  aconseguir-la, i denuncien el sistema imperialista i neoliberal al qual s’enfronten.

L’objectiu de la sobirania alimentària és posar en el centre del sistema alimentari aquells que produeixen, distribueixen i consumeixen, oposant-se a les  exigències dels mercats i de les empreses. Es tracta de prioritzar els mercats locals i nacionals i enfortir l’agricultura, la pesca i la ramaderia familiar, col·locant la producció alimentària, la distribució i el consum sobre la base de la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.

Els delegats i delegades han declarat lluitar  per un món on tots els pobles puguin definir els seus propis sistemes alimentaris, on es reconegui el dret i el paper de les dones en la producció d’aliments i on existeixi  una veritable reforma agrària integral que reconegui el ple dret dels camperols a la terra . Un món, com recollia la declaració final de la trobada, on ‘compartim els nostres territoris en pau i de manera justa entre els nostres pobles’.

Els i les participants han posat en relleu la necessitat de lluitar contra el sistema neoliberal i patriarcal i en concret  contra les institucions financeres internacionals, l’Organització Mundial del Comerç, els acords de lliure comerç i les corporacions transnacionals, així com contra els organismes genèticament modificats i el dúmping d’aliments per sota del seu preu de cost de producció. El combat contra els valors paternalistes i patriarcals estesos per la globalització és un altre dels fronts de lluita.

Finalment, destacar la voluntat d’enfortir  les aliances i la solidaritat  entre diferents sectors que treballen a favor de la sobirania alimentària. Per aconseguir aquest objectiu s’ha elaborat un calendari d’acció on s’han recollit les propostes sorgides dels diferents grups de treball i que està previst que es faci pública pròximament. Fins a aquí ha arribat el Fòrum per la Sobirania Alimentària a Selingue, un pas més en la lluita per la sobirania alimentària.

Esther Vivas i Xavier Montagut participen al Fòrum per la Sobirania Alimentària a Malí del 23 al 27 de febrer.

Entry filed under: web. Tags: , .

Avanzando en la creación de alianzas y en una estrategia común por la soberanía alimentaria Un paso mas en la lucha por la soberanía alimentaria


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Twitter

  • RT @nu_alabao: A esta migrante le fue retirada la custodia de su hija por dejarla una noche sola para ir a trabajar. Ha perdido el trabajo.… 1 day ago
  • RT @MartaLopezCarab: Les ciutats són hostils a les persones. Especialment amb la maternitat, les criatures i a qualsevol altra persona amb… 1 day ago

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: