Un pas més en la lluita per la sobirania alimentària
Esther Vivas i Xavier Montagut | Xarxa de Consum Solidari
El Fòrum per la Sobirania Alimentària arriba al seu punt final. Després de cinc dies d’intensos debats i reunions al camp de Selingue (Mali), camperols, pescadors, dones, pastors i consumidors han aprovat una declaració final on presenten un conjunt de demandes concretes en la lluita per la sobirania alimentària, les estratègies de treball per aconseguir-la, i denuncien el sistema imperialista i neoliberal al qual s’enfronten.
L’objectiu de la sobirania alimentària és posar en el centre del sistema alimentari aquells que produeixen, distribueixen i consumeixen, oposant-se a les exigències dels mercats i de les empreses. Es tracta de prioritzar els mercats locals i nacionals i enfortir l’agricultura, la pesca i la ramaderia familiar, col·locant la producció alimentària, la distribució i el consum sobre la base de la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.
Els delegats i delegades han declarat lluitar per un món on tots els pobles puguin definir els seus propis sistemes alimentaris, on es reconegui el dret i el paper de les dones en la producció d’aliments i on existeixi una veritable reforma agrària integral que reconegui el ple dret dels camperols a la terra . Un món, com recollia la declaració final de la trobada, on ‘compartim els nostres territoris en pau i de manera justa entre els nostres pobles’.
Els i les participants han posat en relleu la necessitat de lluitar contra el sistema neoliberal i patriarcal i en concret contra les institucions financeres internacionals, l’Organització Mundial del Comerç, els acords de lliure comerç i les corporacions transnacionals, així com contra els organismes genèticament modificats i el dúmping d’aliments per sota del seu preu de cost de producció. El combat contra els valors paternalistes i patriarcals estesos per la globalització és un altre dels fronts de lluita.
Finalment, destacar la voluntat d’enfortir les aliances i la solidaritat entre diferents sectors que treballen a favor de la sobirania alimentària. Per aconseguir aquest objectiu s’ha elaborat un calendari d’acció on s’han recollit les propostes sorgides dels diferents grups de treball i que està previst que es faci pública pròximament. Fins a aquí ha arribat el Fòrum per la Sobirania Alimentària a Selingue, un pas més en la lluita per la sobirania alimentària.
Esther Vivas i Xavier Montagut participen al Fòrum per la Sobirania Alimentària a Malí del 23 al 27 de febrer.
Entry filed under: web. Tags: fòrum internacinal per la sobirania alimentària-nyeleni, sobirania alimentària.