“El consum massiu posa en perill el planeta”

12/01/2008 at 11:57

[CAST]

Entrevista a Esther Vivas a El Triangle

Autora de nombrosos estudis sobre economia solidaria i globalització, Esther Vivas és membre de la Xarxa de Consum Solidari i milita actualment a Revolta Global.

– Fins a quin punt l’actual sistema capitalista determina les nostres pautes de consum?

- Del tot, perquè fomenta el consum massiu de productes que no necessitem. Un model especialment impactant en el sector alimentari que provoca un consum equivalent a tres planetes terra i que posa en perill la supervivència del medi i de les respectives comunitats.

– Com hi contribueixen els estats, a aquesta dinàmica depredadora?

- Alguns dels principals culpables son les corporacions transnacionals, però les èlits polítiques i econòmiques tampoc apliquen les legislacions adequades per a posar-hi fre. Ben al contrari, la seva pràctica fa seguidisme dels interessos del lliure mercat i no té en compte els enormes perjudicis que això ocasiona sobre la salut i el benestar de les persones i dels pobles.

– En quins paradigmes s’hauria de basar el nou model de consum?

- D’una banda s’ha de garantir el dret fonamental a l’alimentació i de l’altra a la sobirania alimentària. És a dir que cada comunitat pugui controlar els seus recursos naturals per a cobrir les necessitats de la seva població i que aquesta no estigui en mans de multinacionals que extreuen i comercialitzen productes bàsics cap a tercers països.

– Davant d’això, quin ha de ser el paper de la ciutadania?

- Prendre consciència dels efectes perniciosos d’aquest model i optar per comprar en establiments de comerç just, participar en cooperatives de consum i organitzar-se políticament per incidir en un canvi de model.

– Cal tenir actituds responsables?

- No únicament. També vol dir, com a consumidors, defensar una alimentació sana, respectuosa amb els productors locals i que no provingui de cultius transgènics, és a dir, que no estigui modificada genèticament amb additius químics.

Notes

Entrevista realitzada per Àlex Romagera i publicada a El Triangle, nº858.

Entry filed under: premsa. Tags: .

El movimiento por un comercio justo: debates y desafíos FSCat: el territorio y la agricultura no son una mercancía


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: