Cap a on va el comerç just?

15/04/2008 at 21:48

Cap a on va el comerç just?

Models i experiències

Xavier Montagut y Esther Vivas (coords.)
Icaria editorial, Barcelona, 2006

———————————————————————————————————————————————-

Amb aquest llibre volem aprofundir en el debat sobre quina és la situació actual del moviment del comerç just a l’Estat espanyol i els reptes als quals s’enfronta, a la vegada que presentem experiències concretes que ens aproximen a una visió integral del comerç just.

Una perspectiva global que té en compte a tots els actors que participen en el procés de comercialització (des del productor al consumidor), que vincula el comerç just a la sobirania alimentaria, que s’oposa a aquells que promouen la globalització neoliberal. Un comerç just que rebutja ser un instrument de marketing empresarial, de neteja d’imatge de multinacionals i de grans superfícies i que aposta per canviar les injustes regles del joc que ens afecten tant al Nord com al Sud.

———————————————————————————————————————————————-

Introducció

Aquest llibre compte amb quatre apartats que van des de l’àmbit més general fins la pràctica concreta del model de comerç just pel qual apostem. Es tracta d’un conjunt de deu articles elaborats per activistes d’organitzacions de comerç just implicats en una pràctica transformadora del mateix. En un primer apartat, analitzem quina és la situació del comerç just a l’Estat espanyol i fem una descripció dels seus actors més importants, així com de les demandes que porten a terme. En segon lloc, presentem les característiques del model de comerç just que defensem i tractem un dels debats més sensibles en aquest moment en el si del moviment: la certificació dels productes de comerç just. Un tercer apartat ens permet donar a conèixer quatre experiències concretes: Espanica a l’Estat espanyol; Andines a França; UNORCA a Mèxic; i la Corporación Talleres del Gran Valle a Equador. Es tracta d’iniciatives que porten a terme una pràctica del comerç just no tan sols com una mera transacció de recursos nord-sud, sinó amb una voluntat de transformació de les relacions polítiques i econòmiques tant en l’àmbit local com internacional, vinculant el comerç just a la sobirania alimentària. En darrer lloc, analitzem els reptes i les perspectives de futur que encara el moviment del comerç just: mecanismes d’importació participatius, millora de la comunicació entre les organitzacions del nord i del sud; processos de transformació al sud, etc. Esperem que totes aquestes aportacions donin a conèixer una visió global del comerç just, una perspectiva que avui és més necessària que mai.Cap on va el comerç just?

El moviment del comerç just a l’Estat espanyol ha experimentat un important creixement en els últims anys. A nivell, quantitatiu, ha augmentat el nombre de tendes, de ventes i organitzacions que treballen aquest tema, mentre que a nivell qualitatiu s’ha aprofundit en els debats i en les discussions sobre quin model de comerç just defensem, amb qui treballem, quines estratègies d’acció portem a terme. Però, ¿cap a on va el comerç just?

En aquests anys, el moviment ha anat reflectint un ampli ventall de posicions, perspectives i propostes de treball. En aquest sentit, ha anat plantejant una sèrie de debats fonamentals en la definició del comerç just i del model a seguir, que més enllà de les discussions concretes, han anat definint, a grans trets dos blocs de referència en el si del moviment. Debats sobre la certificació de productes, opcions de certificació, venda en grans superfícies, aliances estratègiques, Responsabilitat Social Corporativa (RSC), criteris de distribució… han estat algunes de les qüestions que han marcat diferències entre les organitzacions.

Des de la Xarxa de Consum Solidari  defensem una perspectiva global del comerç just, que va des del productor al consumidor final, tenint en compte tots els actors que participen en el procés de comercialització. Un comerç just que defensa el dret a la sobirania alimentària, a la terra, a les llavors, a produir i a consumir lliurament. Un comerç just no només nord-sud sinó també nord-nord i sud-sud. Un moviment de comerç just que s’oposa a aquells que promouen la globalització neoliberal i que treballa en aliança amb aquelles organitzacions i xarxes que la combaten: agricultors, dones, treballadors, inmigrants, joves…  Defensem un moviment que s’oposi, sense vacil·lacions, al model econòmic, productiu i social que avantposa els beneficis econòmics a les necessitats i als interessos de les persones.

Amb aquest llibre volem contribuir a aprofundir en el debat sobre quin model de comerç just volem i necessitem per transformar, des del nostre àmbit, el model de globalització neoliberal. Ens trobem en un moment clau per a la construcció del nostre moviment: o optem per l’enfortiment d’un moviment crític i transformador o correm el risc de fer del comerç just un simple instrument de marketing empresarial al servei de multinacionals i grans superfícies. El comerç just no és una eina per fer callar consciències, de pagament d’un sobre preu als camperols del sud, de neteja d’imatge de determinades empreses… sinó que és una aposta per canviar les injustes regles del joc, que ens afecten tant en el nord com al sud. El repte és massa important com per no tenir-lo en compte.

Xavier Montagut y Esther Vivas (coords.)

Amb aquest llibre volem aprofundir en el debat sobre quina és la situació actual del moviment del comerç just a l’Estat espanyol i els reptes als quals s’enfronta, a la vegada que presentem experiències concretes que ens aproximen a una visió integral del comerç just. Una perspectiva global que té en compte a tots els actors que participen en el procés de comercialització (des del productor al consumidor), que vincula el comerç just a la sobirania alimentaria, que s’oposa a aquells que promouen la globalització neoliberal. Un comerç just que rebutja ser un instrument de marketing empresarial, de neteja d’imatge de multinacionals i de grans superfícies i que aposta per canviar les injustes regles del joc que ens afecten tant al Nord com al Sud.

Entry filed under: 11 | ¿Adónde va el comercio justo?0. Tags: .

Un repunt de les lluites? El combate campesino: David contra Goliat


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: