Més enllà del consum conscient

19/02/2014 at 09:56

evatrebelMarta Tello | Zona Sec

L’Ateneu Rebel ha acollit el curs Qui decideix què mengem? en què s’ha analitzat el model agroalimentari actual.

Esther Vivas, periodista i investigadora en moviments socials i polítiques agrícoles i alimentàries, ha impartit en aquest mes de febrer la segona edició del curs Qui decideix què mengem?. En dues sessions ha analitzat el model agroalimentari actual i les seves conseqüències i ha mostrat alternatives de consum per tal de tenir una alimentació saludable i desenvolupar relacions comercials justes, basades en la sobirania alimentària.

Al curs han participat 20 persones provinents de diferents punts de Catalunya i de diferents perfils, des d’estudiants fins a jubilats, passant per treballadors de diverses àrees com l’economia, la pagesia o la comunicació. Aquesta diversitat fa palesa la preocupació actual per l’alimentació i la seva indústria, així com l’ampli ventall de sectors en què té impacte.

Durant el curs s’ha analitzat com l’alimentació ha passat de tenir una funció nutricional a una de mercantil, causant efectes devastadors en la producció local i el dret a la terra, provocant relacions laborals injustes i fomentant a deslocalització de la producció, així com la pèrdua de diversitat de productes autòctons. Alhora s’han donat alternatives al model agroalimentari actual, tant a nivell individual com global; entre elles, la priorització dels productes de proximitat i les cooperatives de consum.

El curs ha posat de manifest la necessitat de canviar els hàbits de consum, però sobretot la necessitat d’un canvi de model que prioritzi les persones per sobre de maximitzar la rendibilitat econòmica.

*Notícia publicada al ZonaSec, núm. 122, febrer 2014. Fotografia d’Adrián Romero.

Entry filed under: en premsa. Tags: , .

Podem seguir menjant tanta carn? “El mundo al revés: se subvenciona la agroindustria y se tasa la agricultura ecológica”


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: