“L’alimentació és a mans d’un grapat d’empreses”

26/10/2014 at 11:58

viv_ARAIMA20141024_0154_45[en castellano]

Trinitat Gilabert | diari ARA

Esther Vivas, activista alimentària, acaba de publicar el llibre El negocio de la comida. ¿Quién controla nuestra alimentación?, d’Icària editorial, que a mitjans de novembre estarà disponible a les llibreries.

Qui controla la nostra alimentació?

Un grapat d’empreses, que són les que monopolitzen tots els trams de la cadena agroalimentària i que avantposen els seus interessos particulars, fer diners, a les nostres necessitats alimentàries.

En el llibre, esmentes noms concrets de les empreses que ho fan. Quins són?

Sí, són des de grans multinacionals que controlen les llavors, com Monsanto -la número u en llavors transgèniques- i Syngenta, i també monopolitzen la comercialització d’agrotòxics, fins a altres empreses com Nestlé i Danone, i grans cadenes de supermercats, que determinen també què consumim, com ara Carrefour i Mercadona.

Quines solucions proposes?

Davant d’un model d’agricultura i alimentació segrestades, el que considero fonamental és posar en el centre els drets de la pagesia, el respecte al medi ambient i les necessitats dels consumidors, i això vol dir, a la pràctica, apostar per la sobirania alimentària.

I la sobirania alimentària, què és exactament?

Consisteix a reapropiar-nos de tots els passos de la cadena alimentària, apostant aquí per llavors tradicionals catalanes, per una agricultura local, de proximitat, ecològica, lliure de pesticides i transgènics. És l’agricultura que recupera i cultiva varietats antigues i que posa en el centre la terra i les persones. Es tracta de saber què es cultiva i què mengem.

De retruc, el gust dels aliments és millor?

Tornem a descobrir el gust del menjar, menjant, encara que sembli una obvietat, menjar de veritat.

Entry filed under: 02 | El negocio de la comida, premsa. Tags: , .

“PP i PSOE no tenen credibilitat quan diuen estar escandalitzats per les targetes black de Caja Madrid” La agricultura ecológica a debate en Logroño


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: