El cant de les sibil·les

09/04/2015 at 11:27

cant-sibil-patricia-gabancho-magrana-rbaLa Magrana-RBA

Totes són dones. I totes tenen un paper clau en la política catalana. En el llibre El cant de les sibil·les, la periodista i escriptora Patricia Gabancho entrevista a Ada Colau, Esther Vivas, Laia Bonet, Anna Gabriel, Dolors Camats, Carme Forcadell, Marta Rovira, entre d’altres, transformant les entrevistes individuals en una extraordinària tertúlia coral.

Des de la crisi financera, fins a la necessitat de recuperar valors, passant per l’estat del benestar, la construcció europea, els moviments populars i el dret a decidir; de la mà d’aquestes modernes sibil·les, doncs, el lector fa un recorregut ampli i alhora profund a l’actualitat que ens toca viure.

————————————————————————————————————–

<<Escoltem Esther Vivas, una dona que equilibra nervi i serenitat a parts iguals, potser per la seva experiència en lluites sectorials, que requereixen paciència i pedagogia. “El que posa en qüestió els partits tradicionals és la mateixa crisi econòmica i social. Avui veiem que surten a la llum casos de corrupció que en realitat es donaven des de fa temps, però ara el seu impacte és diferent. Els ciutadans pateixen en primera persona la situació de crisi i alhora veuen que les elits dels partits majoritaris es beneficien d’una serie de privilegis, tot sovint en detriment del bé social. La crisi fa caure la màscara al sistema, posant en qüestió la seva lògica i deixant-la al descobert. Els indignats ja van assenyalar els interessos de la banca, quan encara no se’n parlava. Una de les primeres consignes va ser “No som mercaderies en mans de polítics i banquers”, i no és casual que ambds surtin junts en la mateixa pancarta. La crisi fa que s’assenyalin els seus culpables, i entre lels, els polítics, que s’ha aprofitat de la situació”.

Esther Vivas afegeix que no és estrany que avui estigui en crisi tota l’estructura del sistema: monarquia, autonomies, bipartidisme, justícia… “El 15M fa visible una cosa: la gent vol opinar sobre els assumptes col·lectius, allò que fins fa poc era ‘segrestat’ per la política professional”, continua. “Molts sn ciutadans que fins aleshores no s’havien mobilitzat. I molts que no participen en aquest moviment d’indignació col.lectiva també s’hi senten identificats, com revelen les enquestes. Això és un salt qualitatiu en la protesta”. I no accepta que si els partits han actuat d’aquesta manera, diguem-ne, anestèsica, és perquè van assumir el mandat de l’estabilització de la democràcia. “Penso el contrari”, rebat Esther Vivas. “Els partits han estat elements d’inestabilitat perquè ens han conduït a aquesta situació. Es podia respondre a la crisis d’una manera o d’una altra, i van triar anar en contra dels drets socials i els interessos dels de baix. Han quedat al descobert els seus vincles estrets amb el poder econòmics i la banca. Per això els nous moviments socials de base fan una crítica tan contundent als partits tradicionals, i això no és un símptoma de radicalitat, com es diu, sinó una resposta a unes polítiques radicalment violentes contra la majoria, que són les que s’estan aplicant”.>>

(…)

Entry filed under: en llibres. Tags: .

“El mismo sistema que genera obesidad provoca hambre” “No sabemos qué comemos”


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: