“Les desigualtats del sistema capitalista comencen al teu plat”

27/11/2017 at 15:14

Neus Ràfols | Associació de Dones Periodistes

Vivas té una mirada atzabeja com el seu cabell a lo garçon. Articula un parlar fresc amb un polsim de dicció vallesana. Fa dos anys va rebre el Premi de Periodisme Biocultura pel seu compromís en evidenciar les nafres més doloroses del Planeta: que 1 de cada 8 persones passa fam malgrat la superproducció de la indústria agroalimentària, entre d’altres. Aquest premi és la punta de l’iceberg d’una desena de llibres que ha escrit i que apel·len sobre les grans desigualtats planetàries o que viatgen pels principals moviments socials des l’albada del nou Mil·lenni.

Confessa que a la seva vida hi ha un clic el 1999, quan es va implicar a la Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern i més tard als moviments antiglobalització. “Amb l’organització a Barcelona de la Cimera contra el Banc Mundial, l’any 2001, va néixer una altra fornada d’activistes on les dones van ser molt importants”, detalla, i recorda també la dura repressió viscuda a la Contracimera del G-8 a Gènova on un policia va assassinar a trets l’activista Carlo Giuliani. D’aquelles vivències a les contracimeres van néixer llibres com Mumbai (amb vàries autories); En pie contra la deuda externa i Resistencias globales, aquest darrer títol escrit amb Josep Maria Antentas, amb qui repeteix a Planeta Indignado.

L’anhel per excavar políticament què hi havia més enllà dels aliments se li va desvetllar quan va començar a treballar, l’any 2004, a la Xarxa per un Consum Solidari: “era una manera molt directa d’explicar a la gent que les desigualtats ens afecten amb primera persona i amb una cosa tant bàsica com és l’alimentació”, explica. També és cert que en algun llibre recorda quan acompanyava als seus pares a la parada familiar d’ous del Mercat de Sabadell, i l’explosió d’espècies de verdures que fa 30 anys encara existien. Quants jornals no pagats a camperoles de països del sud hi ha en el nostre cafè? Quants nadons amb malformacions congènites pels pesticides que porten les espines de les flors que regalem? Aquestes i moltes reflexions arriben amb esmolats assaigs que publica també de bracet de Xavier Montagut: Cap on va el comerç just?; Supermercados, no gracias; o Del campo al plato, en són alguns exemples.

Seguir llegint l’entrevista publicada, en aquest link [pàg.46].

Entry filed under: premsa. Tags: , .

“El Partit Popular exhibeix una gestió de govern a Catalunya que no ha passat per les urnes” Manada feminista


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: