“Un part a casa és igual de segur que a l’hospital”

06/04/2019 at 23:14

Irene Juárez | ISabadell

La periodista Esther Vivas presentarà a Sabadell el seu darrer llibre, Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat, aquest dissabte 6 d’abril. Serà a la llibreria Macondo, a les 12 hores. El llibre intenta trencar amb els mites que han acompanyat el fet de ser mare, i fa una crida a l’alliberament de les dones, que han de viure la maternitat com elles considerin adient.

Mama desobedient tracta amb naturalitat els sentiments de moltes dones front la maternitat, que molt sovint queden silenciats. També les inseguretats front el part, els dubtes en l’alletament o la difícil conciliació familiar i laboral que la societat exigeix a les mares. Tot vist des d’una òptica feminista que ens fa recordar que la maternitat és responsabilitat de tots: mares, pares, societat i Estat.

Esther Vivas és periodista, màster en sociologia i activista sabadellenca. Ha publicat llibres com El negocio de la comida, Sense por o Planeta indignado. Durant la seva trajectòria professional, ha publicat articles a mitjans com El Periódico o Ets el que menges, i participa tant en tertúlies de televisió com les del Més 324 o Bàsics Betevé, com a radiofòniques, al Matí de Ràdio 4. Després de donar a llum al seu primer fill, va decidir escriure Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat.

Al llibre parles del rol de la mare abnegada, sacrificada i confinada a l’esfera privada. Darrera d’aquest tipus de maternitat, hi ha una estratègia conscient del patriarcat per controlar la dona?
Sí, la maternitat s’ha utilitzat deliberadament per controlar la dona i la reproducció humana. Al llarg de la història s’ha imposat un ideal de la maternitat conforme la dona o era mare o no era res. I davant d’aquest model va ser contra el qual, als anys 60 i 70, les feministes s’hi van rebel·lar. Perquè, al llarg de la història, la maternitat ha estat utilitzada com un instrument de control del cos de les dones, per controlar tota la mà d’obra que donaven a llum les dones.

Continua passant avui en dia?
Avui, la maternitat és una elecció. S’ha trencat amb aquesta imposició de que ser mare és un destí únic per la dona. Però, igualment, encara, quan una dona no té criatures, se li pregunta moltes vegades per què no en té. Ha de donar explicacions i encara se segueix associant en bona mesura a la maternitat com una responsabilitat exclusivament femenina.

Seguir llegint l’article aquí.

Entry filed under: 01 | Mamá desobediente, web. Tags: .

‘Mamá desobediente’: Esther Vivas y su mirada feminista a la maternidad La cultura contra el canvi climàtic


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: