13 recomanacions literàries per a un Sant Jordi crític

19/04/2019 at 06:02

Mar Carrera | Sentit Crític

Amb motiu de la diada de Sant Jordi, hem proposat una gimcana de llibres a 13 persones de l’activisme, la política, l’acadèmia i la literatura. Els hem preguntat quin llibre recent recomanarien als lectors de Crític, un títol de qualsevol gènere i publicat per una editorial independent. I heus aquí el resultat.

Entre els temes que més triomfen hi ha els feminismes, l’educació sexual o la mirada sobre els moviments socials. En la tria atzarosa d’aquesta llista literària no hi falten ni la novel·la gràfica ni el conte infantil, al costat de dues novel·les i tres poemaris. Les recomanacions són de Florencia Brizuela González, Gustavo Duch, Cristina Fallarás, David Fernàndez, Ricard Gomà, Ingrid Guardiola, Sònia Moll Gamboa, Bel Olid, Arcadi Oliveres, Lucas Platero, Yeray S. Iborra, Brigitte Vasallo i Esther Vivas.

Esther Vivas tria ‘Nacemos de mujer. La maternidad como experiencia e institución’

De feminista a feminista. La periodista Esther Vivas, en plena gira del seu llibre ‘Mama desobedient‘ (Ara Llibres, en català, i Capitán Swing, en castellà), tria un altre assaig d’una feminista, la poeta Adrienne Rich, publicat el 1976 i reeditat recentment, titulat ‘Nacemos de mujer. La maternidad como experiencia e institución‘ (Traficantes de Sueños, 2019). Aquesta autora (1929, EUA) combinava la poesia amb l’acadèmia i l’activisme; de fet, va participar en les lluites pels drets civils i contra la guerra del Vietnam.

Vivas recorda que l’obra de Rich “va permetre a les feministes dels anys setanta reconciliar-se amb la maternitat en la mesura en què Rich distingia entre la institució maternal imposada pel patriarcat, generadora de submissió, i la relació potencial de les dones amb l’experiència materna”. Rich va apostar per una reapropiació de la paraula ‘maternitat’ com a experiència única, diversa, personal i compartida, sense oblidar la crítica a com el capitalisme i el patriarcat usurpen l’experiència dels cossos gestants. “Perquè no es tracta d’impugnar la maternitat, sinó el sentit en què la defineix i la imposa el patriarcat. Les reflexions d’Adrienne Rich sobre l’ambivalència de la maternitat corresponen a un període en què les relacions entre el patriarcat, l’emancipació femenina i la maternitat eren molt més rígides que avui, però la seva obra segueix constituint un bon punt de partida per entendre la complexitat i els sentiments contradictoris que implica ser mare.

Esther Vivas és llicenciada en periodisme, té un màster en sociologia i ha escrit diversos llibres sobre el sistema agroalimentari i els moviments socials. El seu últim llibre és una mirada feminista a la maternitat. El treball argumenta que hi ha un espai per a una maternitat feminista, polititzada: ni una maternitat neoliberal supeditada al mercat ni una de patriarcal i sacrificada. Vivas escriu des de l’assaig, la literatura i la seva pròpia experiència.

Llegir el conjunt de les recomanacions, aquí.

Entry filed under: 01 | Mamá desobediente, web. Tags: .

“Hay que poder vivir una maternidad al margen de las imposiciones del sistema” “Sánchez hauria de priortizar el debat electoral a la televisió pública no a la privada”


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: