¿Es Sant Jordi una fiesta sexista?

25/04/2019 at 22:55

[en català]

Ivanna Vallespín | El País Catalunya

El noi rep el llibre, un símbol de cultura i educació; la noia, una rosa, vinculada als sentiments i la bellesa. És la tradició de Sant Jordi, que a primer cop d’ull denota certs tints sexistes, tot i que els seus orígens són diversos. El costum de regalar la rosa simbolitza, segons la tradició oral catalana, la flor que va brollar de la sang del drac que va matar Sant Jordi. I quant al llibre, sorgeix fa un segle d’una iniciativa de l’escriptor valencià Vicente Clavel Andrés i de la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, ja que el 23 d’abril coincideix amb la data de la mort de grans mestres com Cervantes o Shakespeare.

Però, per què la dona rep la flor i no el llibre? “En totes les cultures el llibre sempre ha estat el símbol dels pares de la religió i la rosa s’ha relacionat amb el sexe i la feminitat”, fa notar l’antropòleg Adrià Pujol, que afirma rotundament que Sant Jordi és una festa sexista, però bàsicament perquè va néixer en el si d’una societat patriarcal dels anys trenta. “El llibre és símbol de coneixement i il·lustració, tradicionalment destinat als homes, mentre que les dones són relegades a figurar i a fer bona cara. A més, regalar la rosa és com un contracte de possessió, com un anell, que l’home pot lluir a la seva dona sostenint la rosa”, afegeix Pujol.

Esther Vivas, escriptora, sociòloga i feminista, també s’expressa en aquesta línia. “Les pràctiques implícites en la tradició tenen un caràcter sexista, però per sort les tradicions estan per reinventar-les i crec que les coses estan canviant. Això ho podem veure en llibres que es publiquen sobre Santa Jordina o en el fet que molts nois també regalen llibres”. No obstant això, Vivas considera que aquests canvis i la supressió d’estereotips no es produeixen uniformement en tots dos sexes. “El llibre es regala de manera indiferent. Però aquest canvi no passa amb la tradició de la rosa. Molta gent encara pot estar poc predisposada al fet que es regali la rosa a l’home”.

Seguir leyendo la noticia aquí.

Entry filed under: web. Tags: .

“Les dones som més que mares, però la maternitat és també un element central” Jornada maratoniana de signatures d’autors


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No s'ha trobat cap imatge d'Instagram.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


A %d bloguers els agrada això: